Delen:

Łazienki park in Warschau

Langs de Koninklijke Route in Warschau ligt het schitterende stadspark Łazienki, wat ‘badhuizen’ betekent. Die naam verraadt wat hier ooit stond en in wezen nog steeds staat: een koninklijk buitenverblijf met badgelegenheid. Een van de geliefdste bezienswaardigheden in de hoofdstad.

Met al zijn heuvels, niveauverschillen en vijvers heeft Łazienki, Warschaus grootste park, wel iets weg van Central Park in New York. De strook groen bestrijkt een flink deel van de linkeroever van de rivier de Wisła.

Het is een geliefde plek voor bruidsfoto’s: de kans is groot dat je een bruidspaartje tegen het lijf loopt. Het wemelt er ook van de eekhoorns, pauwen en vossen.

overzichtskaartje van het Łazienki park in Warschau
Klik of zoom in op het kaartje voor een grote versie

Het begon allemaal met prins Stanisław Lubomirski en zijn favoriete, Hollandse, architect Tylman van Gameren. De twee mannen leerden elkaar kennen in Leiden, waar Lubomirski studeerde. In de jaren tachtig van de zeventiende eeuw bouwde Van Gameren een badhuis op de landerijen van zijn opdrachtgever.

Het leuke is dat Van Gamerens hand er nog steeds in te zien is, alle oorlogen en verbouwingen ten spijt.

Loop in het park naar het Pałac na Wyspie, Paleis op het Eiland, en ga voor de ingang staan, je rug naar het water. De ingang zelf is uit de tijd van Lubomirski, maar de zuilen ervoor zijn later bijgebouwd.

Paleis op het Eiland

Je hebt een kaartje nodig om het paleis binnen te komen en het is het geld waard. Groot is het niet, maar het is rijk gedecoreerd en ademt de sfeer van het buiten van een kunstminnende vorst. Koning Stanislas Augustus kocht het landgoed en liet het badhuis uitbouwen. Het gebouw kreeg een bibliotheek (afgebrand), een kapel, een balzaal en eetzaal waar de koning destijds beroemde diners gaf.

het Paleis op het Eiland in het Łazienki park in Warschau

Binnen zijn drie kamers nog steeds zoals ze vroeger waren, waaronder een bekleed met Delftse tegels. Ze zijn niet meer allemaal origineel, maar alleen met je neus erbovenop zie je lichte kleurverschillen. De gelige exemplaren zijn oud, de blauwige zijn kopieën.

In 1817 kocht tsaar Alexander I het paleis van de nazaten van Stanislas Augustus. Hij droeg toen formeel de titel van koning van Polen en gebruikte het onderkomen als zijn hoofdresidentie, wanneer hij in Warschau was.

het Paleis op het Eiland in het Łazienki park in Warschau vanaf de zijkant gezien
het Paleis op het Eiland

De tsaren bezaten het paleis 99 jaar, maar omdat de Polen zich hen vooral als onderdrukkers herinneren, ziet het gebouw er nu weer uit als onder de laatste Pools-Poolse koning.

De verbouwing werd bespoedigd door de Tweede Wereldoorlog, want het Paleis op het Eiland kwam de oorlog niet onbeschadigd door. Toch had het erger kunnen aflopen. Na de Opstand van Warschau zetten de bezetters het paleis in brand. De eerste verdieping bezweek door het vuur, net als meerdere plafonds op de begane grond.

Geen totale destructie

De geplande totale destructie ging niet door wegens tijdgebrek. Het meubilair en de koninklijke kunstcollectie waren al in het begin van de oorlog in veiligheid gebracht, dus kun je die samen met het gebouw nog steeds bewonderen.

Het Paleis op het Eiland staat niet op zichzelf: vanwege de variatie is de rest van het park meer dan de moeite waard. Je vindt er onder meer de Oude Orangerie met een verzameling marmeren beelden en gipsen afgietsels

Verspreid door Łazienki liggen fraaie thematische tuinen: van Chinese tuin tot Romantische tuin. Er is ook een Hollandse bloementuin (naast de Oude Orangerie), die in 2016 op Koningsdag officieel geopend werd. De Nederlandse ambassade maakte een gelikt filmpje van de bloementuin door de seizoenen heen.

Paden en lanen verbinden de tuinen met elkaar. Fabelachtig is de brede laan die vanaf het monument van Chopin naar het Paleis op het Eiland leidt.

Koninklijke vogels

Bij een koninklijke buitenverblijf horen koninklijke vogels – en die zijn er in overvloed. De pauw is het symbool van Łazienki.

een geillustreerde pauw met de veren opgezet in het Łazienki park in Warschau

De majestueuze dieren met kroontje zwerven door heel het park, alsof het van hun is. Je kunt ze overal tegenkomen, maar meestal scharrelen ze rond het Paleis op het Eiland.

Met een beetje geluk ben je getuige van dit bijzondere tafereel: een oude dame die op een bankje – met een stoïcijnse blik – een pauw uit haar hand te eten geeft. De pauw balanceert op de rugleuning: met zijn sierlijke staart houdt de vogel zijn grote lijf in balans.

oude dame op bankje geeft een pauw te eten in het Łazienki park in Warschau
Als twee gewilde fotomodellen worden ze gekiekt door bezoekers van het park.

Chopinconcerten

Aan het water, in de buurt van het paleis, bevindt zich een amfitheater waar het publiek door water van de spelers is gescheiden. Laat je niet door de ‘ruïnes’ van het theater misleiden. Het theater is als ruïne gebouwd, een mode die destijds in heel Europa heerste en ingegeven was door de opgravingen in Herculaneum en Pompeï.

Naast dit alles heeft het Łazienki park ook muziek te bieden.

Van midden mei tot eind september zijn er elke zondag om 12.00 en 16.00 uur gratis pianoconcerten. Deze (met alleen pianisten van naam en faam) vinden plaats aan de rand van het park, recht onder het beeld van Chopin.

Kom op tijd, zoek een plekje tussen Warschauers en toeristen en geniet een uur lang van Chopins muziek.

Chopin-monument

Chopin was dan wel een zoon van een Fransman en een Poolse, maar geldt in het algemeen als een Poolse componist. Zo Pools dat het onder de Russen lange tijd verboden was om een monument voor hem op te richten. Pas in 1910, in zijn honderdste geboortejaar, zou het ervan komen. Om tal van redenen werd het beeld in het Łazienki park pas in 1926 onthuld.

standbeeld van Chopin in het Łazienki park in Warschau

De maker, Władysław Szymanowski, stierf vier jaar daarna en maakte niet meer mee dat zijn werk in 1940 werd opgeblazen: in de ogen van de Duitse bezetter was Chopin veel te Pools.

Szymanowski’s gipsen model was er nog wel en zo kon het monument in 1958 opnieuw gegoten en onthuld worden. Een jaar later vond het eerste gratis concert plaats.

En, voor wie het nog niet wist: het logo van PrachtigPolen is op het standbeeld gebaseerd.

Praktische tips Praktische tips

Łazienki is in elk seizoen het bezoeken waard, maar met name in de zomer is het park een perfecte schuilplek tegen de hete zon. Onder de ruisende bomen is het altijd een paar graden koeler dan in de stad.

Toegang tot het bescheiden museum in het Paleis op het Eiland kost 15 złoty, zo’n 3,50 euro. Met het ticket kun je ook de Oude Orangerie en het Witte Paviljoen van binnen bekijken. Kinderen onder de 7 jaar betalen niets, kinderen tussen 7 en 18 jaar, 3  złoty.  Op vrijdag is entree gratis.

Populair onder kinderen én volwassenen is een boottochtje over het water bij het Paleis. Een ritje met de gondel kost 8 złoty, minder dan 2 euro.

Toegang tot het park is vrij van zonsopgang tot zonsondergang.

Hoewel de eekhoorntjes er vrij rondhuppelen en je soms een pauw uit de hand ziet eten, is het niet verstandig de dieren te voeren of aaien. Honden zijn er niet toegestaan. (Łazienki Królewskie: aleje Ujazdowskie, Warschau)

Nederlandse ambassade

Rondom het park bevinden zich statige panden waarin ambassades en consulaten gevestigd zijn.

De Nederlandse ambassade is niet zomaar te bezichtigen, maar daar heeft architect Erick van Egeraat iets op bedacht. Het hek met groene steel- en bladmotieven en de glazen gevel zijn een lust voor het oog, ook voor wie op straat staat. (Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Polen: Kawalerii 10, Warschau)

Weet waar je eet Weet waar je eet

Wat betreft eetgelegenheden en cafés is er in Łazienki nu helaas weinig keus, waar die er vroeger wel was – een gemiste kans van het huidige parkbestuur. En wat er is, is voor Poolse begrippen prijzig.

Zoals vaker geldt: betaalbaar, lekker eten doe je niet op een toeristische hotspot, maar net ernaast.

Belvedere

Mocht je chique willen dineren, dan kan dat bij restaurant Belvedere, gelegen in de (honderdvijftig jaar oude) Nieuwe Orangerie aan de zuidzijde van het park. Grote namen gingen je voor: zo aten hier Barack Obama, Jacques Chirac en Mick Jagger. Het intieme restaurant is ook populair onder diplomaten van de omringende ambassades.

Belvedere is een regelmatige verschijning in de Michelingids – en met reden.

Je eet hier, omringd door tropische planten, smaakvolle gerechten uit de Poolse keuken in een modern jasje. Voor vegetariërs is er niet heel veel keus. Bijna dagelijks is er live muziek en zang.

Goedkoop is het niet. Voor een hoofdgerecht betaal je 80 złoty (een kleine 18 euro), voor een dessert 28 złoty (ongeveer 6,50 euro). Je betaalt hier ook voor de ambiance, het decor en het uitzicht. De bediening is van een hoog niveau. Reserveren kan via rezerwacja@belvedere.com.pl. (Restauracja Belvedere: Agrykola 1, Warschau)

Le Petit Bistro

Op 10 minuten lopen van Belvedere zit, vlak naast het park, Le Petit Bistro (voorheen Mônsieur Léon). Deze kleine Franse zaak in een rustig straatje is een onontdekte parel in de Poolse hoofdstad: je loopt er letterlijk makkelijk aan voorbij.

De attente Franse eigenaren serveren gerechten met veel aandacht. Je eet hier onder meer baguette(s), kazen, heerlijke broodjes en tosti’s. Voor een klein lokaal is de wijnkaart groot.

Een tip voor op een warme dag: haal bij Le Petit Bistro een uitgebreide lunch, en verorber die ergens in het schaduwrijke Łazienki. (Le Petit Bistro: Aleksandra Sulkiewicza 5, Warschau)

Delen: