Bezienswaardigheden in Warschau

In de hoofdstad van Polen valt er in elk seizoen een hoop te beleven.

In Warschau is een hoop te zien en doen. Om je op weg te helpen, maakten we een selectie van boeiende bezienswaardigheden. Elke highlight gaat vergezeld van twee of meer beproefde culinaire adresjes, zodat je meteen weet waar je in de buurt lekker kunt eten en drinken.

Unieke mix van oud en nieuw

Warschau heeft een uniek uiterlijk. Het oude deel, waar de Oude Stad, het Koninklijk Paleis en de Koninklijke Route onder vallen, is liefdevol herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Je kunt er in elk seizoen heerlijk rondslenteren. En in de winter is hier de sfeervolle kerstmarkt.

De Tweede Wereldoorlog had zijn weerslag op de stad. Na de mislukte Opstand van Warschau staken de nazi’s een groot deel van de gebouwen in brand. Dat leidde ertoe dat de communisten, na de oorlog, de ruimte hadden voor het optrekken van socialistische bouw. Brede paradelanen en het enorme Paleis van Cultuur en Wetenschap, een “cadeautje” van Jozef Stalin, waren het resultaat. Het onontkoombare Cultuurpaleis domineerde lang de skyline van Warschau.

Glanzende wolkenkrabbers en moderne gebouwen van staal en glas omringen nu de kolos.

Aan de rechteroever van de rivier de Wisła ligt de hippe wijk Praga. Dat stadsdeel is tijdens de oorlog niet verwoest. In de bakstenen fabrieken zitten nu creatieve bedrijven, afgewisseld door alternatieve musea (als het Vodka-museum en Neon-museum) en een aantal toprestaurants.

Warschau is een groene stad. Het heuvelachtige Łazienki park en de tuinen van het barokke Wilanówpaleis zijn prachtig in elk jaargetijde.

Van Warschaus Joodse identiteit zijn alleen nog sporen over. Een aanrader is het indrukwekkende POLIN-museum, dat de cultuur en de duizendjarige aanwezigheid van de Joden in Polen viert.