Bezienswaardigheden in Gdańsk

In de Hanzestad wissel je cultuur met natuur af

Voor een beloopbare stad heeft Gdańsk een hoop te bieden. De charmante Oude Stad bijvoorbeeld, die heel Hollands aandoet. En dat is niet vreemd, want schepen voeren af en aan tussen Gdańsk en andere Hanzesteden.

Wees dus niet verbaasd als je er grachten en grachtenpanden treft. Om je op weg te helpen, vermelden we bij elke highlight praktische tips en een aantal culinaire adresjes. Let’s go!

Kleurrijke Hanzestad

De Oude Stad is de eerste stop voor veel reizigers. Daar vind je de meeste bezienswaardigheden. Het hart van de oude kern wordt gevormd door de Koninklijke Route, die bestaat uit de Langstraat en de Lange Markt. Het is een verzameling van koopmanshuizen, het ene nog fraaier dan het ander. Hollandse en Vlaamse architecten drukten er hun stempel. Op de Lange Markt staat de fontein van Neptunus, een symbool van de stad.

Om de Koninklijke Route heen loopt een wirwar van middeleeuwse straatjes, elk vol cafeetjes en winkeltjes. Bijzonder schilderachtig is de smalle ulica Mariacka, Mariastraat, met aan het eind daarvan de Mariakerk, een enorm gotisch bouwwerk.

Loop je in oostelijke richting, dan stuit je op de rivier de Motława, een zijarm van de Wisła. Langs de kade vind je een lange strook cafés en restaurants. Het decor erachter bestaat uit oude (graan)pakhuizen, hier voeren namelijk de schepen binnen. Een ander symbool van Gdańsk, de Kraantoren, waar vroeger zeevracht mee werd gelost, buigt zich over de kade heen.

In de rest van de Oude Stad kom je veel fraaie gotische gebouwen tegen, gemaakt van rode baksteen. De kenmerkende Noord-Duitse stijl verspreidde zich met de Hanze.

Stad en strand

Ideaal is dat je in Gdańsk lekker kunt uitwaaien aan zee. Een kilometerslang strand verbindt de Hanzestad met de badplaats Sopot en de haven van Gdynia, die met z’n drieën de Trójmiasto, Driestad, vormen.

Sopot, het Scheveningen van Polen, was ooit een mondain kuuroord. Het is nog altijd een plaatje om te zien: het Kurhaus, de lange houten pier (de langste in Europa), de vuurtoren en het Grand Hotel, en dat alles tegen een achtergrond van groene heuvels. Je waant je er in de negentiende eeuw.

Vanaf Gdańsk wandel je in zo’n twee uur over het brede strand naar Sopot. Fietsen kan ook, er loopt een fietspad langs de kust. Gdańsk is sowieso een fietsstad.

In het middelpunt

Gdańsk heeft altijd in het middelpunt van de geschiedenis gestaan. Zo was de stad tijdens de middeleeuwen een belangrijke spil in het Hanzeverbond, begon hier op schiereiland Westerplatte de Tweede Wereldoorlog en werd de communisten op de Leninwerf een slag toegebracht door vakbond Solidarność.

Westerplatte kun je per boot bezoeken. Net buiten het centrum bevindt zich een aantal indrukwekkende musea, gewijd aan de oorlogsgeschiedenis. Het Museum van de Tweede Wereldoorlog brengt de oorlog en de wereldwijde gevolgen daarvan gedetailleerd in kaart. En het European Solidarity Centre verhaalt op een interactieve manier over de opkomst van Solidarność.

Het machtige kasteel van Malbork (Mariënburg), niet ver van Gdańsk, het grootste kasteel ter wereld, is niet alleen voor kinderen een geweldig uitje. Laat in de onneembare vesting, ooit de uitvalsbasis van de Teutoonse ridders, je fantasie de vrije loop.