Onze redactie

It takes a village to raise a child. Dit gezegde gaat ook in ons geval op. Vele handen hebben meegeholpen aan de totstandkoming van dit platform.

Ontdek ook waarom we Prachtig Polen zijn begonnen en welke thema's er op de website terugkomen.
Marek van den Oever
Marek van den Oever

Prachtig Polen komt uit de koker van Marek. Geboren en getogen in Amsterdam komt Marek als half Nederlander, half Pool al zijn hele leven in Polen. Hij studeerde een blauwe maandag Nederlands recht aan de Vrije Universiteit. Vervolgens Slavische Taal & Cultuur en Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Een stage bij de Poolse Organisatie voor Toerisme gaf bij hem de doorslag om over Polen te publiceren. Dit platform is het resultaat daarvan. Marek is vader van dreumes Juliusz. (Wist je dat Polen ook heel geschikt is voor een vakantie met kinderen?) Droomt graag weg bij een stads- of landkaart. Zijn favoriete Poolse steden zijn Warschau en Gdańsk.

VIDM / LinkedIn

Marek Hanzel
Marek Hanzel

Marek verhuisde in 2001 naar Nederland. In Polen stond zijn wieg in de Silezische stad Tarnowskie Góry. Hij studeerde marketing aan de Universiteit van Opole. In zijn nieuwe thuisland ontwikkelde hij zich tot webdeveloper en programmeur.

De twee Mareks kennen elkaar van een bedrijf waarvoor ze beiden werkten. Dat (‘nóg een Marek?’) zorgde destijds voor de nodige verwarring bij collega’s. Woont met vrouw en kinderen onder de rook van Utrecht. Heeft zijn handen vol aan zijn speelse Siberische husky. Zijn favoriete stad in Polen is Katowice.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Nee, niet elke Poolse man heet Marek. Krzysztof kwam in de zomer van 1989, toen het communistische systeem op klappen stond, naar Nederland. Hij was toen tien. Krzysztof studeerde in Amsterdam, in Parijs aan de Sorbonne en in Krakau aan de eeuwenoude Uniwersytet Jagielloński, Jagiellonische Universiteit. Weet (bijna) alles over architectuur en kunstgeschiedenis. Is evangelist van zijn geboortestad, het mooie en hippe Łódź, dat ongeschonden uit de oorlog kwam.

Voor Trouw verzorgde hij de lezersreizen naar Polen. Krzysztof geeft het leeuwendeel van onze online cursussen. Zijn favoriete Poolse stad is uiteraard Łódź.

Christie Miedema
dr. Christie Miedema

Studeerde geschiedenis in Utrecht, Siena en Berlijn en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Als promovenda volgde ze een deel van de studie Poolse Taal & Cultuur. Haar onderzoek is gepubliceerd als boek: Vrede of vrijheid? Dilemma’s, dialoog en misverstanden tussen Nederlandse en West-Duitse linkse organisaties en de Poolse oppositie in de jaren tachtig.

Woonde een tijd in Gdańsk en is daar kenner van – met name van de sporen van oppositiebeweging Solidarność (Solidariteit) in de stad. Ze zet zich in voor mensenrechten en een eerlijke, duurzame wereld. In 2019 kwam haar tweede boek uit: Not a Movement of Dissidents. Amnesty International beyond the Iron Curtain. Haar favoriete steden zijn Gdańsk en Warschau.

Cynthia Maletzki
Cynthia Maletzki

Ossie Cynthia (ze komt uit de voormalige DDR, Oost-Duitsland) ontfermde zich samen met Prachtig Polen-bedenker Marek over de illustraties. De veelzijdige Cynthia, ze werkt als ingenieur en heeft een eigen kunstgalerie, doet niets liever dan van ideeën werkelijkheid maken. Met de hand tekende ze alle kaarten en gebouwen voor Prachtig Polen.

Haar vrolijke stijl kenmerkt zich door het gebruik van lichte en warme kleuren. Cynthia ontwierp het logo, gebaseerd op het Chopin-standbeeld in het Warschause Łazienki park. Ook verstopte ze kleine Chopins in onze kaarten. Haar favoriete stad in Polen is Warschau.

Glenn Daennick
Glenn Daeninck

De Belgische Glenn woonde een tijdlang in Krakau en Warschau. Hij verdiepte zich voor zijn studie Slavistiek aan de Universiteit Gent in de socialistische ‘ideaalstad’ Nowa Huta, die naast Krakau ligt. Glenn en oprichter Marek kennen elkaar van het Polonicum Instituut van de Universiteit Warschau.

Belangstelling heeft hij voor communistisch erfgoed, de Poolse traditie van herdenken – en de Belgische biercultuur. Zijn favoriete Poolse steden zijn Krakau en Warschau.

 

Daarnaast hebben vele mensen op de achtergrond meegedacht, meegeschreven en geredigeerd. Cees van wijk, voormalig eigenaar en directeur van de Gottmer Uitgevers Groep, helpt ons met advies.