Chopins muziek weerspiegelt de Poolse ziel: melodieus en vol bravoure maar ook weemoedig en tragisch. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantiek.
Geboren net buiten Warschau, bracht de pianovirtuoos in de Poolse hoofdstad zijn kindertijd en tienerjaren door, voordat hij op de postkoets stapte richting Wenen – met eindbestemming Parijs. Daar voegde hij zich bij het gezelschap van Poolse emigranten en ballingen. Hij had een zwakke gezondheid en stierf jong in Frankrijk. De componist ligt begraven op Père-Lachaise in Parijs, maar Chopins zus bracht op zijn verzoek zijn hart naar Polen. Nog altijd bevindt het zich in de Heilig-Kruiskerk in hartje Warschau.
Chopin, door de Polen liefkozend Fredek genoemd, is onder meer terug te vinden in ons logo. Het is een verwijzing naar het standbeeld van Chopin (in de vorm van een ‘P’) in het Warschause Łazienki park. Van voor- tot najaar vinden er aan de voet van het standbeeld gratis pianoconcerten plaats.
Geïnspireerd door het kinderboek Waar is Wally, zitten her en der Chopinnetjes verstopt in de geïllustreerde kaartjes op de website. Kun je ze vinden?
De levensader van Polen ontspringt in de Beskiden, een gebergte dat deel uitmaakt van de Karpaten, en mondt uit in de Oostzee. Van zuid naar noord snijdt de meanderende Wisła door het Poolse landschap, dat bestaat uit groene heuvels, golvende korenvelden en diepe meren. Niet onbelangrijk: de meeste mooie Poolse steden liggen aan de rivier. Daaronder Warschau, Krakau en Gdańsk, maar ook minder bekende plaatsen als Toruń (waar de wieg stond van astronoom Copernicus én rapper Mr. Polska), Sandomierz en Kazimierz Dolny.
Zelfs in het Poolse volkslied is er een verwijzing naar de Wisła te vinden: Przejdziem Wisłę, ‘we steken de Wisła over’, zongen Poolse bannelingen op weg terug naar het vaderland.
Op een pilaar van de arcade die het Graf van de onbekende soldaat in Warschau omsluit, staat de naam van de stad Breda, in 1944 bevrijd door Poolse troepen, gegraveerd in een marmeren plaat tussen die van andere strijdvelden.
Het was de Nederlandse architect Tylman van Gameren (verpoolst tot Gamerski) die het ontwerp van veel Poolse paleizen en kastelen voor zijn rekening nam.
Het Hollandse aanzicht van Gdańsk spreekt voor zich. Er was een innige band met Amsterdam, Vlaanderen en Hollandse Hanzesteden. In het hart van de stad staat de fraaie Catharinakerk, waarvan de klokken van het carillon gegoten zijn door de Nederlandse gieterij Koninklijke Eijsbouts.
Sinds 2016 staat in Krakau een kunstwerk van Daan van Rosengaarde, zijn Smog Free Tower, die fijnstof uit de lucht filtert.
Enzovoorts.
Je ziet: Nederland is op verschillende manieren verbonden met Polen. Waar dat mogelijk is, stippen we die verbondenheid aan.