Ontdek samen met ons Oost-Europa 

Ontdek samen met ons de Slavische cultuur

Ik neem de Trans Siberië Express door Rusland en 9 dingen die je maar beter kan meenemen

Waarschuwing! Dit artikel is praktisch van aard. Voor artikelen die lekker maken voor een trip met de Trans Siberië Express, houdt onze website – Prachtig Polen – in de gaten! Onder andere volgen binnenkort interviews met reizigers van diverse achtergrond die het traject door Rusland en Mongolië hebben afgelegd.

Ooit met het idee gespeeld om de Trans Siberië Express te nemen? Dan kunnen de redacteuren van Prachtig Polen je alleen maar eensgezind zeggen: DOEN!

Stel je voor: Het is de langste treinreis ter wereld, waarvoor je in Amsterdam, Berlijn, Warschau of Moskou kunt opstappen. Het traject voert door zeer verschillende culturen en gebieden: van westers Europa en slavisch Europa naar het weidse, uitgestrekte Rusland, vervolgens door Mongolië, om uiteindelijk te eindigen middenin de Chinese cultuur.

In andere artikelen op Prachtig Polen wordt meer ingegaan op redenen waarom je de Trans Siberië Expres zou moeten nemen. Hieronder willen we vooral ingaan op een goede voorbereiding, zodat je onbekommerd op weg kunt gaan. Want zoals het cliché luidt, een goede voorbereiding scheelt een hoop gedoe onderweg.

Een goede voorbereiding voor de de langste treinreis ter wereld: de Trans Siberië Expres begint in Nederland!

Voordat je vertrekt is het raadzaam om in Nederland eten in te slaan. Natuurlijk kun je onderweg ook eten kopen, bijvoorbeeld in grotere steden (Warschau, Moskou, Jekatarinaburg, Irkoetsk enzovoorts) evenals tijdens langere treinstops. Maar je weet dan nooit helemaal wat je kunt verwachten. Dus, vermijd last minute onzekerheid en begin ruim op tijd met fourageren.

Sommige voedingsmiddelen zijn niet zo lang houdbaar – fruit, brood en vleeswaren bijvoorbeeld – waarbij het handig is om de dag van of voor vertrek in Moskou nog wat laatste dingen in te slaan. In de stationshal van Iaroslavsky vokzal – Station Jaroslavsky, van waar treinen richting Siberië vertrekken – kan je ook prima brood kopen.

Trans Siberie uitgestrekte landschap

Het uitgestrekte landschap van Rusland en Mongolië

Ik neem de Trans Siberië Express en 9 dingen die je maar beter kan meenemen

1. Eten

Wat de ervaren reiziger onderscheidt van de beginner is de mate van voorbereiding. Sommige medereizigers zie ik 4 dagen op een rij oud brood eten, terwijl anderen als ontbijt pap eten en ‘s avonds noodles. Een verstandig idee is om voor elke dag in de trein wat Bambix babypap, couscous, noodles en noodlesoep mee te nemen. Natuurlijk kun je ook in de restauratiewagen eten, maar dat is duurder en met een beperkt aanbod. Soms zijn de zitplekken in de restauratiewagen ook gereserveerd voor groepen.

Overigens is het wel een aanrader om ten minste een keer in de restauratiewagen te eten of drinken. Het is er kitscherig gezellig en vol bonte kleuren. Toen wij een glas Cola zaten te drinken, werden we en passent nog gezegend met waterspetters door een oud dametje. Goed, we moesten de tablets drogen, maar dan heb je ook wat.

2. Drinken

Flessen mineraalwater zijn geen overbodige luxe. Ze zijn ook verkrijgbaar bij de dames die met karretje door de trein rijden en bij de provodnik / provodnitsa (de wagonchef) maar dan prijziger (bij een karretje betaal je voor een 0.5 liter fles mineraalwater iets meer dan 1 Euro). Gebruik mineraalwater ook om je tanden te poetsen, want het water uit de wc-kraan is behoorlijk chemisch. Neem een breed aanbod van verschillende theezakjes mee, lekker en leuk voor jou en om je buurman golandsky tsjaj te laten proeven.

3. Zoetigheid leidt tot gezelligheid op de Trans Siberië Express

Het is lekker voor jezelf om af en toe te kunnen snoepen. Daarbij; chocolade, koekjes en dergelijke vergemakkelijken het contact met Russische, Mongoolse en Chinese medereizigers.

Het is opvallend hoe gezellig het is in de treinwagon rond etenstijd. Iedereen loopt heen en weer en eten wordt volop gedeeld. Vergeet ook niet om wat rozijnen en sesamzaadjes mee te nemen om het (na een paar dagen in de trein) soms monotone eten wat op te leuken.

4. Thermosfles, bekers en kommen

In elke treinwagon zit een samowar, een heetwaterketel. Dit is bijna van vitaal belang, want zonder samowar zou het wel erg basaal worden gedurende de reis. De samowar wordt gebruikt om thee, noodles, couscous enzovoorts mee te maken.

Een thermosfles voorkomt dat je de hele tijd van coupe naar samowar moet lopen. Bekers evenals lichtgewicht kommen zijn onmisbaar, denk aan lichte en onbreekbare materialen als emaillen en tin.

5. Wc papier

De wc’s zijn basaal en redelijk schoon, maar zonder wc papier. Neem je eigen mee. Vergeet ook niet vochtige tissues en vochtig wc-doekjes in te pakken.

6. Slippers en gemakkelijke kleding voor in de Trans Siberië Express

Vrijwel alle ervaren reizigers – de Russen – lopen op slippers of sandalen en in trainingsbroek of slobberbroek. Kijk het kunstje dus af van de professionals! Op het moment van schrijven loopt mijn buurman langs in alleen een korte broek (volgens mij is het zijn zwembroek), verder niets. Maak het jezelf dus zo gemakkelijk mogelijk, want in deze trein mag het.

7. Souveniertjes uit Nederland of België

Russen zijn heel goed in het delen met anderen (Nederlanders helaas soms wat minder). Eten, drank – denk aan thee, bier en wodka – cadeautjes enzovoorts. De ervaring leert dat het leukste is om persoonlijke geschenken mee te nemen uit eigen land en stad. Op deze reis namen we onder andere ansichtkaarten van Amsterdam, drop en kleine klompjes mee. En het hoeft echt niet veel te kosten, het gaat meer om het gebaar en de persoonlijke attentie. Bij de Xenos kun je kleine doosjes en klompjes met Delftsblauw motief kopen voor 1 a 2 Euro.

8. Boeken, e-reader en/of tablet

Het is een lange reis en laten we eerlijk zijn: niet alle stukken zijn even interessant. Je zult je af en toe vervelen door het soms monotone uitzicht van de talloze berkenbomen langs het spoor. Russische literatuur is goedkoop verkrijgbaar in Nederland, want auteursrechtvrij. Wat te denken van Tolstoj’s Anna Karenina of Gogols’ satirische Dode zielen? Hoewel het een nobel streven is: neem niet alleen hoogstaande literatuur mee. Boeken die lekker weglezen komen goed van pas, denk bijvoorbeeld aan de boeken van Jelle Brandt Corstius en Iris Koppe over Rusland.

9. Plastic zakken en afsluitbare zakjes

Zowel de trein die door Wit-Rusland gaat als de trein door Rusland heeft geen prullenbak in de coupe. Plastic zakken komen altijd wel van pas, hetzij als provisorische vuilnisbak, hetzij om dingen op te bergen. Afsluitbare diepvrieszakken zijn handig om vloeistoffen en kleine spullen in te bewaren.

En als toegift:

10. Een woordenboekje Russisch – Engels en Chinees – Engels voor tijdens de Trans Siberië Express

Dit is belangrijk. In Rusland zijn niet veel borden (of eerder: geen) in het Engels. Het Russisch gebruikt het Cyrillisch schrift in tegenstelling tot ons Romeins schrift. Dit levert problemen op als u niet bekend bent met het Grieks of Russisch. In Mongolië wordt voor het Mongools ook het Cyrillisch schrift gebruikt.

Het loont om van te voren alvast een blik te werpen op het Cyrillische schrift, zodat het in Moskou niet al te buitenaards overkomt. Woordenboeken zijn leuk om mee te communiceren met medereizigers. Gebruik dan een woordenboek naar het Engels toe, omdat Russen daar beter mee bekend zijn dan het Nederlands.

 

Veel plezier gewenst met de tips. Laat ons weten als je zelf  tips en/of aanvullingen hebt. We vinden het ook altijd leuk om te horen of je iets aan onze raad hebt gehad! Dit najaar volgt het ‘Hoe doe je de Trans-Siberische tocht’ op PrachtigPolen.nl!

 1. Doekle

  Praktisch artikel. Ben wel benieuwd naar de ‘warmmakers’ voor de reis zelf. En als ik het goed begrijp is de Trans-Siberie Express niet hetzelfde als door Mongolie?

  Mvgr

 2. Antoinette

  Wat een goede tips. Ik ga zelf in december de transberia express doen. Ik kijk er erg naar uit.
  Heeft een van jullie redacteuren nog tips waar ik oud en nieuw kan vieren? Ik zie wel een beetje tegen de kou
  op….Ik ga jullie site in de gaten houden! Gr, Antoinette

 3. PrachtigPolen.nl

  Doekle,

  Dat klopt. De Trans-Siberie Express gaat in een vrijwel rechte lijn door Rusland heen. Je begint in Moskou of eerder en stapt uit in Vladivostok aan de Japanse Zee.

  De Trans Mongolië Express buigt bij het Baikalmeer af in zuidoostelijke richting naar Mongolië. Het eindpunt is meestal Beijing in China.

  Heb je nog andere vragen? We beantwoorden ze graag!

  Prachtig Polen

 4. Laura

  Handig artikel! Bedankt!
  Is de reis te doen met een baby van 6 maanden denken jullie?
  We hebben een draagzak, dus excursies en uitstapjes gaat de kleine gewoon op de rug, en overdag slaapt de kleine man toch nog heel veel.

  1. PrachtigPolen.nl

   Hi Laura,

   Dank voor je reactie. De Trans-Siberie Express met een klein kind moet prima kunnen. Russen, Mongolen en Chinezen zijn dol op kinderen, dus leuke reacties gegarandeerd. Ik herinner me op de Chinese Muur een jong stel dat met kleintje in draagzak de trappen beklom. Het is misschien wat meer inspannend, maar zeker niet onmogelijk.

   Ik zou wel de reis van te voren boeken. Sommige reizigers gaan op de bonnefooi, en boeken telkens alleen een volgend treintraject en accommodatie. In jullie geval is het handig om vooraf te zitten en bepalen welk traject jullie in welk tijdsbestek doen, en waar jullie willen uitstappen. Ik zou adviseren om niet te lang aaneen in de trein te blijven zitten. Dus: niet rechtstreeks van Moskou naar Irkoetsk. Stop liever onderweg in Jekatarinenburg, dat breekt de lange treinreis in tweeën.

   Wees ervan bewust dat er – zowel in als buiten de trein – zelden verschoonruimtes zijn.

Geef een reactie

Wat dacht je van 

bruikbare tips en interessante artikelen ››


Oost-Europa is…

Polen is…


Warschau, Gdańsk, Kraków, Wieliczka, Malbork, Toruń, Lublin, Zamość, Wrocław, Poznań, bloeiende economie, glooiend landschap, kastelen, oerbos, Baltische zee, bergen, duizend-en-één meren, UNESCO erfgoed, roerige geschiedenis, Joodse cultuur en veel meer!Rusland is…


Moskou, Sint-Petersburg, Novgorod, Irkutsk, Vladivostok, Hermitage, treinreizen, Trans-Siberië-express, Siberië, taiga en veel meer!

Tsjechië is…


​Praag, Pilsen, Brno, kastelen, landgoederen, natuurschoon, Judaica en veel meer!

Heb je een vraag of opmerking?ronder