Warschau

Warschau, de hoofdstad van Polen, is een echte metropool.

De miljoenenstad is groot, snel en ontzettend hip. Eveneens groot is het culturele en culinaire aanbod: er is in elk seizoen een hoop te doen, en een foodie komt aan zijn trekken.

Warschau kenmerkt zich door een mix van oude paleizen en socialistische bouw, een gevolg van de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog.

Herboren stad

Het is een klein wonder dat je anno nu door de straten van Warschau kunt lopen.

De Poolse hoofdstad is tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig in de as gelegd door de nazi’s, die systematisch elk gebouw in vlammen lieten opgaan toen zij zich moesten terugtrekken voor de oprukkende Sovjets.

Die hielden halt aan de andere kant van de rivier de Wisła, terwijl de nazi’s de stad met de grond gelijkmaakten en zijn inwoners uitmoordden.

Na de oorlog is kort overwogen om het dichtbijgelegen Łódź tot hoofdstad te promoveren, maar uiteindelijk werd besloten om het verwoeste Warschau opnieuw op te bouwen. Het hele land spande zich daarvoor in; geld, arbeiders en vrijwilligers stroomden binnen uit alle windstreken.

De Oude Stad werd minutieus herbouwd op basis van de schilderijen van Bernardo Bellotto. De restauratie van het charmante Koninklijk Paleis werd pas in 1984 voltooid.

In de Oude Stad, overzichtelijk en beloopbaar, is de Rynek, het centrale marktplein, een goed startpunt voor een wandeling door Warschau.

Koninklijke Route

Veel reizigers trekken naar de Koninklijke Route, die loopt van het Koninklijk Paleis in de Oude Stad tot aan het barokke Wilanówpaleis, ooit buiten Warschau gelegen.

De Krakowskie Przedmieście en Nowy Świat, een twee kilometer lange strook, beslaan het eerste deel van de Koninklijke Route. Het is een autoluwe promenade, met aan weerszijden fraaie panden, paleizen, winkels, terrassen en cafeetjes. Het is er heerlijk flaneren.

De Nowy Świat is het deftige deel, met luxe winkels; Krakowskie Przedmieście het historische deel, met onder meer het statige presidentieel paleis, de universiteitscampus en de Heilig Kruiskerk, waar het hart van Chopin in een pilaar is ingemetseld.

Warschau is ook de stad van Fryderyk (Frédéric) Chopin.

Verwijzingen naar de geliefde componist zijn volop aanwezig. Zo ook in het uitgestrekte en heuvelachtige Łazienkipark dat in elk seizoen een plaatje is en ook deel uitmaakt van de Koninklijke Route. Aan de voet van het standbeeld van Chopin (de inspiratie voor ons logo) kun je van lente tot herfst gratis luisteren naar klassieke concerten door pianisten van naam en faam.

Tegenpool van Krakau

Waar de voormalige hoofdstad Krakau intiem en gemoedelijk is, doet Warschau alles in een hogere versnelling. Miljoenenstad Warschau is snel, groots, hip: een echte metropool.

Uiteraard is Warschau getekend door de Tweede Wereldoorlog en de communistische overheersing die daarop volgde. De verwoesting gaf de communisten carte blanche voor socialistische bouw. Een resultaat daarvan is het kolossale Paleis van Cultuur en Wetenschap, pontificaal verrezen in het centrum, tegenover het Centraal Station.

Met het Cultuurpaleis, een “gift” van Jozef Stalin, hebben locals een haat-liefdeverhouding, hoewel de imponerende kolos steeds meer wordt omarmd als uniek erfgoed.

Pal daarnaast verrijzen glanzende wolkenkrabbers en zorgvuldig gerestaureerde panden, die de stad een deel van zijn grandeur teruggeven.

Met de stad werd ook zijn Joodse bevolking weggevaagd. Het indrukwekkende POLIN-museum is gewijd aan het leven van de Poolse Joden, niet alleen aan de ondergang.

Aan de Wisła

Warschau wordt doormidden gedeeld door de Wisła. De meeste reizigers brengen hun tijd door aan de linkeroever. Daar bevindt zich de Oude Stad.

Aan de oostzijde van de rivier ligt de wijk Praga, het ’Amsterdam-Noord’ van Warschau, ooit het rafelrandje van de stad maar in rap tempo verhipt. Hier vestigen zich in de industriële gebouwen jonge, creatieve bedrijven naast alternatieve musea als het Poolse Vodka-museum en het Neon-museum. Ook foodies weten Praga, dat een aantal toprestaurants telt, te vinden.

Qua eten en drinken is er keuze te over: Warschau is niet alleen de Poolse hoofdstad, maar ook het culinaire centrum van het land. Het barst er, als brug tussen Oost en West, van de meer “exotische” keukens, zoals de Georgische, Armeense en Mongoolse. Alle drie zeker het proeven waard.

Polen zijn dol op internationale gerechten, met Italiaanse en Franse invloeden. En dat alles, zolang de euro in Polen zijn intrede niet doet, voor ons zeer betaalbaar. De rijke Poolse keuken is eveneens aanwezig in het straatbeeld, zo haal je bij een pierogarnia het nationale gerecht pierogi, heerlijke gevulde, driehoekige deeghapjes.