Ontdek samen met ons Oost-Europa 

Ontdek samen met ons de Slavische cultuur

Warschau tips voor je citytrip naar Warschau

Warschau is de bijzondere hoofdstad van het prachtige Polen (hoezo, objectief oordeel 😀 ). Het is een stad met veel verschillende lagen, die je eigenlijk allemaal eens zou moeten ervaren.

Warschau is een stad van oud én nieuw. Hoewel het natuurlijk een prima idee is om de stad op de bonnefooi te verkennen, is het wel handig en kan het lonen om vooraf wat kennis in te winnen.

De volgende weetjes en Warschau tips gaan niet heel concreet over ‘op plein dit en dat  gebeurt dit en dat’. Dat zal in latere artikelen nog gebeuren. Allereerst willen we wat boeiende (historische) weetjes vertellen over Warschau.

 

5 handige weetjes om het meeste te halen uit je citrytrip in Warschau!  Doe je er voordeel mee. Het handigste is als je deze tips ook meemaakt in het echt. Dus: ben je in Warschau, neem de metro, ga naar het Paleis van Cultuur en bezoek ook zeker de restanten van het joodse getto.

1. Het is opvallend hoeveel Polen lezen in het openbaar vervoer van Warschau. Het is de normaalste zaak van de wereld om een lekker boek uit de tas te vissen en deze onderweg te lezen. Een gewoonte die in Nederland ook vaker gezien mag worden.

2. De naam van de stad wordt op velerlei wijze geschreven. Warschau, wat de Nederlandse en Duitse schrijfwijze is. Warsaw, de Engelse en internationale schrijfwijze. Varsovie, wat de Franse schrijfwijze is. Varsovia, de Spaanse schrijfwijze. WAW, de internationale luchtvaartcode. Warskou, de (zuid) Afrikaner schrijfwijze. En natuurlijk de Poolse schrijfwijze, Warszawa.

3. Warschau werd pas in 1644 benoemd tot hoofdstad van Polen. De Zweedse koning van Polen, Zygmunt Waza III (Waza knackebrod, iemand?), besloot dat het centraal gelegen Warschau de voorkeur verdiende boven het zuidelijke Krakau, de oude koningsstad. Tegenover het Koninklijk paleis bevindt zich een standbeeld van Waza, op een hoge colum, de kolumna Zygmunta. Het is bijna niet te missen als je richting Oude Stad, Stare miasto gaat. Nog altijd wordt er door Krakauers – al dan niet gekscherend – over Warschau gesproken als nouveau riche. Get over it, Krakau!

4. De nazi’s hebben Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch verwoest. Nadat de opstand in Warschau was neergeslagen, moesten de nazi’s zich terugtrekken uit Warschau, omdat op de oostelijke oever van de rivier de Wisła inmiddels het Rode Leger van de Russen stond (die overigens de bewoners van Warschau niet geholpen hebben tijdens de opstand). Mogelijk als wraakactie hebben de nazi’s vervolgens mijnen gelegd onder een groot deel van de stad, de huizen opgeblazen en in brand gestoken. Het is tot op de dag van vandaag onduidelijk – maar het laat zich raden – waarom de Russen geen hulp boden.

5. Weinig buitenlanders en bezoekers in Warschau weten dat het in het oog springende Paleis van Cultuur en Wetenschap (het Pałac Kultury i Nauk, PkiN) in hartje Warschau een ‘geschenk’ was van vadertje Jozef Stalin. De inwoners van de stad mochten ‘kiezen’ uit drie ‘giften’: een metro, nieuwe huizenflats of het paleis. Ze mochten wel mooi zelf de kosten voor de bouw ophoesten. Volgens mij werkt een cadeau zo niet, maar goed. Het paleis is onder inwoners van Warschau zowel geliefd (groots en imposant) als gehaat (lelijke stijl, symbool voor de stalinistische overheersing). Inmiddels heeft de jongste generatie Warschauers het Cultuurpaleis omarmt als iets dat de stad eigen maakt.

Goed, dat was het weer voor vandaag. Hopelijk heb je iets aan de tips. Tot binnenkort!

En we zijn benieuwd: welke van deze weetjes vond je het meest nuttig?

Geef een reactie

Wat dacht je van 

bruikbare tips en interessante artikelen ››


Oost-Europa is…

Polen is…


Warschau, Gdańsk, Kraków, Wieliczka, Malbork, Toruń, Lublin, Zamość, Wrocław, Poznań, bloeiende economie, glooiend landschap, kastelen, oerbos, Baltische zee, bergen, duizend-en-één meren, UNESCO erfgoed, roerige geschiedenis, Joodse cultuur en veel meer!Rusland is…


Moskou, Sint-Petersburg, Novgorod, Irkutsk, Vladivostok, Hermitage, treinreizen, Trans-Siberië-express, Siberië, taiga en veel meer!

Tsjechië is…


​Praag, Pilsen, Brno, kastelen, landgoederen, natuurschoon, Judaica en veel meer!

Heb je een vraag of opmerking?ronder