Ontdek samen met ons Oost-Europa 

Ontdek samen met ons de Slavische cultuur

Een aantal bijzondere bezienswaardigheden in Warschau – voor als je maar 1 of 2 dagen de tijd hebt

Komt dit bekend voor: je neemt je voor om zoveel mogelijk van die nieuwe stad te ontdekken, maar na het weekend van je city trip kom je tot de conclusie dat het gewoonweg te veel was!

Regelmatig krijgen we ook dit soort berichten te horen na een city trip naar bijvoorbeeld Warschau, Krakau of Praag. Maar wees niet getreurd, in dit artikel geef ik enkele tips en bezienswaardigheden in Warschau, die je allemaal in 1 dag kunt bekijken, omdat ze op loopafstand van elkaar liggen.

Om er voor te zorgen dat het allemaal beloopbaar is, concentreer ik me op het gebied rond de Koninklijke Route in Warschau. De tips gaan van boven naar beneden ook steeds meer in de richting van het zuiden van Warschau. Je eindigt dus wat zuidelijker. Hier gaan we : )

 

Een aantal bijzondere bezienswaardigheden in Warschau – voor als je maar 1 of 2 dagen de tijd hebt

 

Bekijk de Oude Stad, de Stare Miasto

Voor velen de bezienswaardigheid nummer 1.

De oude stad is eigenlijk behoorlijk nieuw, aangezien deze compleet herbouwd is na de 2e Wereld Oorlog. Misschien is het moeilijk te geloven dat de kathedraal (katedra) in 1956 afgebouwd is en dat het Koninklijk Paleis (Zamek Królewski) helemaal teruggaat tot…1988.

Hoewel de Oude Stad een lieflijk klein stukje Warschau is – bovendien met een UNESCO Werelderfgoed status – zul je er niet lang lokale bewoners zien. Het is relatief duur en gericht op toeristisch volk. We lopen dus nog even door…

 

Eerbetoon aan een Onbekende Soldaat

Wellicht een wat meer zwaarmoedige bezienswaardigheid, maar toch zeer de moeite waard. Als is het maar om een moment stil te staan bij het verleden.

Op Plac Piłsudskiego vindt je de Tombe van de Onbekende Soldaat. Oorspronkelijk was de plek bedoeld om de gevallen soldaten van de 1e Wereld Oorlog te herdenken.

Op wonderlijke wijze overleefden de drie bogen van de tombe ook de vernietigende werking van de 2e Wereld Oorlog. Sta dus een moment stil bij al die onbekende soldaten die hun leven gaven in de beide wereldoorlogen.

 

Edele chocolade van Wedel

Niet zo zeer een bezienswaardigheid, als wel een plekje om even neer te ploffen en uit te rusten van al dat geloop. In de Ulica Szpitalna (letterlijk ziekenhuisstraat) kunnen chocolade liefhebbers hun slag slaan.

Het chocolademerk E. Wedel is wereldberoemd…in Polen. Op dit adres zit een elegante en ouderwetse winkel van Wedel. Probeer de voortreffelijk gemaakte bonbons of heerlijke chocolademelk (of allebei! Je bent in het buitenland, wat let je : ).

Iets wat je zeker mee naar huis wilt nemen is een doos Ptasie Mleczko (letterlijk vogeltjesmelk), wat zich het beste laat omschrijven als een heel zachte praline in een omhulsel van chocolade. Deze lekkernij beschrijven in woorden doet tekort aan de smaak. Probeer het zelf!

 

Rondo de Gaulle’a

Rondom deze rotonde zijn er veel bijzondere bezienswaardigheden te beleven, en hierbij een kleine selectie. Wat meestal vanzelf in het oog springt is de grote palmboom in het midden van de rotonde. Het zou een ludieke grap kunnen zijn, maar het is bedoeld als kunstwerk.

Het is getiteld ‘Groeten van de Jerusalem laan’ en is bedoeld om voorbijgangers te herinneren aan de leegte die ontstond door de afwezigheid van de eens zo levendige joodse gemeenschap in Warschau. (Warschau was na New York de stad met de grootste joodse bevolking rond 1935.)

Op een hoek van de kruising staat een gebouw dat 40 jaar lang gehaat werd. Geopend in 1951 droeg het officieel de naam Dom Partii (letterlijk het Huis van de Partij). Het was inderdaad het Poolse hoofdkwartier van de communistische partij.

Ironisch genoeg kreeg het gebouw na de val van het communisme een andere bestemming: de aandelenmarkt van Warschau (de WIG, Warszawski Indeks Giełdowy) werd erin gehuisvest. Alsnog dat nog niet genoeg is, zit er tegenwoordig ook een showroom van Ferrari op de begane grond. Wat zouden Lenin en Stalin daar van vinden?!

 

En dat was het weer. Deze route voert je weliswaar door een toeristisch deel van de hoofdstad van Polen, Warschau. Maar ik denk dat je met deze tips een heel eind komt – zeker verder dan de gemiddelde toerist, omdat je nu met insider tips gewapend bent. Veel plezier toegewenst!

En zoals altijd zijn we erg benieuwd wat je van onze tips en raadgevingen vindt!

Geef een reactie

Wat dacht je van 

bruikbare tips en interessante artikelen ››


Oost-Europa is…

Polen is…


Warschau, Gdańsk, Kraków, Wieliczka, Malbork, Toruń, Lublin, Zamość, Wrocław, Poznań, bloeiende economie, glooiend landschap, kastelen, oerbos, Baltische zee, bergen, duizend-en-één meren, UNESCO erfgoed, roerige geschiedenis, Joodse cultuur en veel meer!Rusland is…


Moskou, Sint-Petersburg, Novgorod, Irkutsk, Vladivostok, Hermitage, treinreizen, Trans-Siberië-express, Siberië, taiga en veel meer!

Tsjechië is…


​Praag, Pilsen, Brno, kastelen, landgoederen, natuurschoon, Judaica en veel meer!

Heb je een vraag of opmerking?ronder